sobota 18. júna 2011

Vlčiak







História
Keďže chovatelia boli vždy nadšený príbuzenstvom medzi vlkom a psom, rozhodli sa v roku 1955 uskutočniť biologický pokus. A to medzi nemeckým ovčiakom a karpatským vlkom. V roku 1966 podali chovatelia žiadosť, aby vlčiaky boli zapísané do knihy chovu, a aby sa zreteľne oddelili od nemeckých ovčiakov a tým vytvorili základňu pre chov nového plemena. Česko-slovenský vlčiak bol uznaný 2. apríla 1982 Výborom chovateľských zväzov vtedajšej ČSSR ako národné plemeno. Prvý krát bolo v knihe chovu zaregistrovaných 56 psov zo Slovenska a 10 psov z Čiech. FCI toto uznala 13. júna 1989.
Všeobecný vzhľad
Stredne veľké až väčšie plemeno, nápadne sa podobajúce vlkovi má telo obdĺžnikového tvaru. Hlava česko-slovenského vlčiaka býva symetrická, dobre osvalené s úzkymi vlčími očami jantárovej farby. Trojuholníkovité uši sú malé a tenké. Krk býva suchý, dobre osvalený. Hrudník je svalnatý, priestranný a má tvar hrušky. Brucho je pevné a vtiahnuté. Zadok krátky, dobre osvalený, mierne sklonený, chvost býva v pokoji zvesený. Laby veľké, s dlhšími klenutými prstami a silnými tmavými pazúrmi. Má tiež výrazné, pružné, tmavé vankúšiky.
Srsť a farba srsti
Srsť u česko-slovenského vlčiaka je uzavretá a rovná. Srsť je rozdielna v zime a v lete. V zime na tele tohto plemena prevláda pod rovnou, tesnou krycou srsťou mohutná podsada, ktorá s vrchnou krycou srsťou vytvára husté osrstenie celého tela. Srsť musí pokrývať brucho, vnútornú časť stehien, miešok, vnútornú časť ušnice a medziprstie. Krk býva tiež dobre osrstený. Farba srsti je striebrosivá až žltosivá s typickou svetlou maskou. Svetlá srsť sa musí nachádzať na spodnej časti krku a na prednej hrudi.
Povaha
Česko-slovenský vlčiak je temperamentný, vytrvalý, veľmi aktívny, učenlivý, je taktiež nedôverčivý, ale bezdôvodne nenapadá.
Spoločenská charakteristika
Svojmu pánovi a jeho rodine je oddaný a prejavuje mimoriadnu vernosť. Ku známym ľuďom býva priateľský, no k cudzím ľuďom býva nedôverčivý. Pri správnej výchove a dobrom zoznámení nebývajú problémy ani s inými domácimi zvieratami. Ani pri stretnutiach s ostatnými psami.
Vzťah k deťom
Dobre vychovaný pes má k deťom tiež dobrý vzťah. Deti však musia tolerovať potreby psa a nerušiť ho napríklad pri odpočinku, kŕmení. Pri styku s cudzími deťmi je však nutný dohľad dospelej osoby.
Výchova
Plemeno česko-slovenského vlčiaka sa dosť ťažko učí. Výchova býva veľmi ťažká , žiada si veľa skúseností, citlivosti a extrémne pevnú a trpezlivú ruku. Toto plemeno patrí do rúk skúseného kynológa. Vyžaduje si veľa času a trpezlivosti, aby vyrástol na slušného a dobre vychovaného psa.
Držanie
Toto plemeno je vhodné pre chov v koterci na záhrade. Pre chov v byte nie je až taký v hodný vzhľadom k jeho povahe vlka. Koterec v záhrade by mal mať dobre izolovanú búdu s možnosťou výbehu. V koterci by však nemal byť stále sám, berte ho často domov a na vychádzky. Ak sa však rozhodnete chovať ho v byte mal by mať dostatočný priestor s mäkkou podložkou, aby sa na ňom mohol pohodlne natiahnuť. Mali by ste však vedieť, že občas skučí a zavíja.
Pracovné využitie
Hoci tvorcovia rátali so všestranným využitím, dnes sa uplatňuje ako spoločník , no aj ako saňový pes v záprahu alebo pri športe. Nie je vhodný ako policajný pes.
Pohyb
Česko-slovenský vlčiak je veľmi aktívne plemeno a potrebuje veľa pohybu. Pre udržanie kondície sú vhodné dlhé, pravidelné prechádzky, možnosť voľného výbehu pod kontrolou alebo beh vedľa bicykla či plávanie. Šteňa v období rastu by však nemalo byť priveľmi zaťažované. Tento pes je tiež vhodný k rôznym psím športom.
Starostlivosť
Srsť tohto psa nevyžaduje zvláštnu náročnú starostlivosť. Pre pravidelné denné česanie je vhodné použiť hrebeň s prírodnými štetinami alebo drôtený hrebeň. Každodenné česanie je nutné k odstráneniu uvoľnenej srsti, ku stimulácii jeho prirodzeného premasťovania a k odstráneniu prachu a lupín. Psa kúpte len v prípade nutnosti a používajte pri tom len vysoko kvalitný šampón, určený pre psy. Nikdy nie šampón ktorý používate vy. Uši psa udržujte čisté, pazúriky krátke. Uši psa čistíme vatovými tampónmi a prípravkom určeným k čisteniu uší psa, alebo ušným púdrom pre psy.
Strážne využitie
Česko-slovenský ovčiak sa môže používať aj ako strážca majetku a osôb. No niektorí jedinci sa boja cudzích ľudí a málokedy brehú.
Vhodné športy
Agility, aportovanie
Najčastejšie nemoci
Dysplazia bedrového kĺbu.
Zvláštnosti plemena
Pre zaradenie do chovu na Slovensku sa vyžaduje bonitácia každého jedinca, úspešné vykonanie behu na 40 km, účasť na dvoch výstavách doporučených klubom a od roku 1998 RTG vyšetrenie bedrových kĺbov na dyspláziu. Jednou zo základných vlôh československého vlčiaka je jeho vytrvalosť. Túto vlastnosť Klub chovateľov československého vlčiaka Slovenskej republiky preveruje tým, že ako podmienku zaradenia do chovu stanovuje absolvovanie 40 km behu, pričom organizuje aj tradičný pretek na 100 km, kde už ide skutočne o hodnotný výkon. Tieto akcie prebiehajú na základe klubom schválených propozícií. Skúška povahy sa vykonáva u psa uviazaného na úväze v teréne bez prítomnosti majiteľa psa. Figurant používa palicu. Hodnotí sa správanie psa pri zoznamovaní sa s figurantom, ktorý na psa neútočí, reakcia na streľbu a na vykonaný útok figuranta s použitím palice bez úderu. Zvieratá, ktoré sú neisté a nenadväzujú kontakt sú z chovu vyradené.
Príprava na výstavu
Pokiaľ chcete svojho psa vystavovať spojte sa s niektorým klubom chovateľov Česko-slovenského vlčiaka a staňte sa jeho členom. Predtým, než pôjdete prvý krát na výstavu so svojím psom, skúste navštíviť inú výstavu ako pozorovateľ. Psa musíte naučiť stáť vo výstavnom postoji, v ňom sa ukazujú všetky jeho prednosti. Rozhodca pozoruje stavbu tela psa, pozerá zuby a skus, u samcov semenníky. Aby ste získali so svojím psom ocenenie, musíte splniť niekoľko predpokladov. Najdôležitejší je krásny vzhľad psa, udržovaná srsť, ale taktiež chovanie psa.
Výživa šteňaťa
Šteňa po odstavení by malo byť kŕmené kvalitným suchým krmivom pre šteňatá asi do veku jedného roka. Šteňatá v tomto období rastú najrýchlejšie, preto je veľmi dôležité zloženie potravy.
Výživa dospelého psa
Je nutné vybrať krmivo čo najvhodnejšieho zloženia, pretože zloženie potravy má vplyv na zdravie, temperament a kvalitu srsti vlčiaka. Renomovaní výrobcovia krmív dodávajú na trh krmivá, ktoré obsahujú vyvážené množstvo všetkých zložiek krmiva. Pohybovo aktívnejší psy môžu mať iné nároky na krmivo, než psy, ktorí nemajú pohybu príliš veľa.
Výživa starého psa
Starší pes sa menej pohybuje a častejšie a viac spí, preto mu krmivo pre aktívne dospelé psy nie je vhodné podávať, z dôvodu priberania na váhe. Na stravu pre seniori je potrebné prechádzať pozvoľna a psovi môžeme podávať potravu častejšie a v malých dávkach, ktorú lepšie z trávi. Je dobré poradiť sa aj s veterinárnym lekárom o zdravotnom stave psa a požiadať ho, aby vhodné kŕmenie odporučil.
Dôvetok pre budúcich majiteľov
Ak ste sa rozhodli pre toto krásne plemeno podobnému vlkovi , venujte mu dostatok lásky, trpezlivosti, času, starostlivý výcvik a váš život s ním sa stane radostnejší a šťastnejší. Z tohto priateľstva budete mať obrovské potešenie nielen vy, ale tiež váš pes

1 komentár:

  1. Baccarat - Worrione
    Baccarat 바카라 Rules, Rules, Probability, Probability, Analysis, History. 카지노사이트 Bet on any event, งานออนไลน์ regardless of the outcome of the event. The game rules and

    OdpovedaťOdstrániť