sobota 18. júna 2011

Anglický Buldoček






História
Pravdepodobnými predkami buldoga sú silné ázijské psy, ako je tibetská doga, asýrsky a babylonský vojnový pes a pes molosský. Tieto psy boli rímskymi vojakmi používaní k stráženiu vojenských táborov. Rozpadom rímskeho impéria sa však stopy po buldogoch na dlhé storočia strácajú. Medzi 13. a 18. storočím boli v Anglicku veľmi obľúbené zápasy s býkmi, tzv. „bull-baiting“, ku ktorému boli tieto psy cvičené. Temperament tohoto pradávneho buldoga sa však od dnešného podstatne líšil. V roku 1778 bolo poriadanie týchto zápasov vojvodov z Devonshiru zrušené. I naďalej však boli buldogy používané k zápasom s inými zvieratami, ako napr. s medveďmi, a i tieto sa tešili veľkej obľube. Na prelome 18. a 19. storočia, potom čo vymizli i tieto zápasy, nastalo postupné premieňanie tohoto zúrivého bojovníka v rodinného psa. Ako samostatné plemeno bol buldog prvý krát predvedený na výstave v roku 1859 v Birminghame. V roku 1865 bol v Londýne prijatý prvý štandard tohto plemena. Počas druhej svetovej vojny bola populácia buldogov veľmi znížená, a plemeno sa začalo opäť rozrastať až po jej ukončení. Plemeno sa rozšírilo i do Ameriky a ďalších krajín a neustále vzrastá jeho obľuba a zlepšuje sa tiež kvalita chovaných psov.

Povaha
Anglický buldog je spoľahlivý, oddaný a temperamentný pes, je tiež odvážny, svojím vzhľadom budí dojem sily a rozhodnosti, ale pritom je veľmi láskavý, kľudný a dobrosrdečný.

Typy
Toto plemeno sa nevyskytuje v žiadnych ďalších variáciách. Anglický buldog je široko stavaný, podsaditý pes, s veľkou, masívnou hlavou a krátkou obličajovou časťou. Oči sú guľaté a primerane veľké, ani zapadnuté, ani vypuklé a majú veľmi tmavú, až čiernu farbu. Uši sú nasadené vysoko a sú malé a tenké. Telo má buldog silné a kompaktné, hrudník je široký a hlboký, chrbát krátky, silný, v ramenách široký a k bedrám sa postupne zužuje. Chvost je nasadený nízko, je skôr krátky, u koreňa je silný a zužuje sa do špičky. Je nesený dolu a nikdy nie nad chrbtom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára