sobota 18. júna 2011

Francúzsky Buldoček

Fotky:
     




Všeobecný vzhľad
Francúzsky buldoček je malý, silný, zavalitý pes, trochu groteskného vzhľadu. Jeho hlava je široká, štvorcová s krátkym, širokým nosom. Oči sú položené nízko, sú veľké, guľaté a majú tmavú farbu. Netopierie uši sú nasadené vysoko, sú široké, vzpriamené a na vrcholku zaoblené. Silné telo s krátkymi končatinami má široký, sudovitý hrudník, široký, svalnatý chrbát a krátke, zavalité bedrá. Chvost je krátky, je nasadený aj nesený nízko, a je zatočený alebo prirodzene zlomený.

Povaha
Francúzsky buldoček je milý a príjemný spoločník, je veľmi inteligentný a citlivý. Je hravý a má zmysel pre humor. Niekedy môže byť však taktiež trochu tvrdohlavý a búrlivý.

História
Aj keď toto plemeno, ak ho poznáme dnes, pochádza z Francúzska, svojich predkov má v Anglicku. Pravdepodobne je potomkom anglického buldoga. Do Francúzska sa dostal s chudobnými robotníkmi, ktorí tu hľadali prácu, a usadili sa v okolí Paríža. Pôvodne tento pes robil spoločnosť drobným remeselníkom, obľúbený bol u mäsiarov, tkáčov a kočišov, a bol využívaný ku ničeniu hlodavcov v robotníckych štvrtiach, kde títo ľudia žili. V druhej polovici 19. storočia bol krížený s inými plemenami, pravdepodobne s niektorými teriérmi, ale aj francúzskymi dogami. O tomto šľachtení však neexistujú žiadne záznamy. Vďaka svojej povahe a zaujímavému vzhľadu sa tento pes stal skoro obľúbeným spoločníkom aj ľudí z vyšších kruhov. Prvá plemenná kniha francúzskeho buldočka je datovaná rokom 1885, ako samostatné plemeno bol uznaný v roku 1898, keď bol taktiež stanovený jeho prvý chovný štandard, ktorý bol počas neskorších rokov ešte niekoľkokrát upravovaný.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára