nedeľa 19. júna 2011

Maltézsky Psík







História
Maltézsky psík je jedno z najstarších plemien psov vôbec. Pravdepodobne pochádza z jadranského ostrova Mljet, z ktorého bolo tiež odvodené jeho meno. Niektoré zdroje však uvádzajú, že tento pes pochádza z ostrova Malta. Patronát nad týmto plemenom má však od roku 1989 Taliansko. V stredoveku býval spoločníkom vysokej šľachty, od antiky až po novovek bol obľúbeným spoločníkom vznešených dám. Maltezáčik patrí do skupiny bišónov, je však isté, že predkovia všetkých týchto, dnes už samostatných a vyšľachtených plemien, pochádzajú zo Stredomoria, kde si ich bohatá aristokracia držala len pre potešenie a pre zvýšenie spoločenskej prestíže.
Typy
Toto plemeno sa nevyskytuje v žiadnych ďalších varietach.
Všeobecný vzhľad
Maltezáčik je malý, elegantný pes, s nízko posadeným, kompaktným telom s rovným chrbtom. Hlava je stredne veľká s tmavými očami a čiernym nosom. Uši sú nasadené vysoko, sú dlhé a priliehavé, bohato osrstené. Chvost je nasadený v línii chrbta a je nesený v oblúku nad chrbtom.
Srsť a farba srsti
Srsť je veľmi dlhá, hustá a lesklá, rovná a hodvábna, bez podsady. Na tele je dlhšia než výška v kohútiku a splýva k zemi ako prikrývka. Na hlave je srsť tiež veľmi dlhá, na chvoste splýva na jednu stranu trupu. Farba srsti je čisto biela, prípustný je odtieň bledej slonoviny.
Spoločenská charakteristika
Maltezáčik je príjemný pes, ktorý má rád ľudí a nevyhľadáva konflikty ani s ostatnými psami, ani s inými zvieratami. K cudzím ľuďom sa chová zdržanlivo, známu návštevu však priateľsky uvíta.
Vzťah k deťom
Je to veľmi prítulný a živý pes, ktorý deti miluje, a veľmi rád sa zúčastní ich hier.
Výchova
Maltézsky psík je inteligentný, vyrovnaný pes, ktorý sa dobre učí, preto jeho výchova nebýva náročná. Základný výcvik poslušnosti je však nutnosťou. Jeho výchova však nesmie byť príliš tvrdá ani prísna, pretože je veľmi citlivý.
Držanie
Maltezáčik je typický rodinný pes, ktorého je vhodné chovať v byte. Uspokojí sa s malým brlôžkom v kľudnej časti bytu, kde môže nerušene odpočívať. Pokiaľ je zavretý sám v miestnosti, chápe to ako trest, preto je treba zaistiť mu voľný pohyb po celom byte.
Pracovné využitie
Tento pes je rýdzo spoločenské plemeno, a ako také sa nevyužíva k žiadnej práci.
Pohyb
Maltezáčik potrebuje dostatok pohybu, ale nevyžaduje príliš dlhé vychádzky. Pokiaľ s ním však na nejaký výlet vyjdete, prispôsobí sa vám, a rád vás bude doprevádzať.
Starostlivosť
Pokiaľ chcete mať maltezáčika vo výstavnej kondícii, potrebuje jeho srsť mnoho starostlivosti a pozornosti. Každodennú starostlivosť uľahčí výber kvalitnej kozmetiky a pomôcok. Pokiaľ sa srsti tohoto psíka budete venovať denne, postačí vám k tomu pár minút. Veľmi dôležité je každodenné prečesávanie a kartáčovanie v období, keď sa mení srsť zo šteňacej na dospelú. Pes si v tomto období na pravidelné česanie navykne a prehĺbi sa tým aj váš vzájomný vzťah. Pokiaľ chcete mať maltezáčika iba na maznanie, stačí kúpanie asi raz za 1-2 mesiace s použitím kvalitného šampónu a kondicionéra. Denne je nutné čistiť oči a srsť pod očami, aby sa nevytvárali škaredé stopy po slzách, čomu možno predísť použitím špeciálneho roztoku. Keď je srsť vysušená, použite olej. Pokiaľ však chováte výstavného psa, kúpanie musí byť častejšie, asi raz za týždeň, až 14 dní. Starostlivosť o srsť výstavného psa nájdete nižšie v rubrike „Príprava na výstavu“.
Strážne využitie
Maltezáčik je veľmi ostražitý psík, ktorý neznámeho návštevníka privíta štekotom, ale inak nie je ku stráženiu vhodný.
Vhodné športy
Agility; obratnosť
Najčastejšie nemoci
Epifora – výtok sĺz; trichofýcia; luxácia jabĺčka; stomatitída a zubný kameň; tracheálny kolaps
Príprava na výstavu
U tohoto plemena príprava na výstavu spočíva v úprave jeho dlhej, hodvábnej srsti. Výstavného psa je nutné kúpať raz za týždeň až 14 dní. Srsť sa natáča do špeciálnych hodvábnych alebo igelitových natáčok, v ktorých musí byť premastená olejom, aby sa chlpy nelámali. Natáčky sa prečesávajú asi dvakrát týždenne.
Výživa šteňaťa
V šteňacom veku je výživa veľmi dôležitá, pretože pes v tomto období rýchle rastie. K jeho dobrému vývoju je potrebné podávať kvalitné krmivo, určené pre šteňatá.
Výživa dospelého psa
Kvalita potravy má veľký vplyv na kvalitu srsti, preto maltezáčik vyžaduje kvalitné krmivo.
Výživa starého psa
Pes – senior už nespotrebuje také množstvo potravy, ako dospelý, aktívny pes. Nie je preto vhodné zaťažovať jeho organizmus krmivom pre dospelých psov, ale pozvoľna prejdite na kvalitnú ľahkú stravu pre seniorov.
Dôvetok pre budúcich majiteľov
Maltezáčik je veselý a prítulný pes, ktorý sa rád mazná. Pokiaľ mu venujete dostatok starostlivosti a lásky, bude vám oddaným, nežným a krásnym priateľom, ktorý vás bude doprevádzať na každom kroku.

Český Teriér







História
Ako už názov hovorí toto plemeno je českého pôvodu. Je to vôbec najmladšie plemeno, ktoré sa v bývalom československu vyšľachtilo. Český teriér vznikol po druhej svetovej vojne a za jeho vyšľachtenie môžeme poďakovať známemu kynológovi, Františkovi Horákovi z Klánoviec pri Prahe. Jeho myšlienkou bolo vyšľachtiť pre poľovníkov psa, ktorý by nepotreboval osobitnú úpravu srsti, bol nízkonohý, ľahko ovládateľný, ale pri tom dostatočne ostrý a aby boli zachované všetky dobré vlastnosti teriérov. Preto sa rozhodol skrížiť škótskeho a sealyhamského teriéra. Po veľkom úsilí sa dopracoval k novému plemenu, ktoré nazval český teriér. Oficiálne bolo toto plemeno uznané od FCI v roku 1963.
Typy
Existuje v dvoch základných farbách srsti. Jedinci tohto typu plemena sú buď šedomodrí alebo svetlo kávový. Šedomodrí psy sa rodia čierny a svetlo kávový psy sa rodia čokoládovo hnedý.
Všeobecný vzhľad
Český teriér je nízkonohý pes malého vzrastu. Hlavu má dlhú s výraznými fúzami a s dobre vyvinutým chrupom. Nos býva výrazný, dobre utváraný a dominujúci. Vysoko nasadené uši majú trojuholníkový tvar, ale sú sklopené tak aby uzatvárali ušné otvory. Oči sú prostrednej veľkosti, hlbšie vsadené s miernym výrazom. Sivomodré teriéry majú farbu očí hnedú až tmavohnedú a svetlokávové teriéry majú farbu očí svetložltú. Chrbát je rovný, v bedrovej partii mierne vyklenutý. Zadok je silne vyvinutý, svalnatý s miernym sklonom. Pomerne hrubý chvost býva dlhý asi 18 až 20 cm. V pokoji je chvost nesený dolu. V akcii aj nad úroveň chrbta. Krátke nohy má rovné, svalnaté, s hrubými kosťami. Prstové vankúšiky sú plné a silne vyvinuté.
Srsť a farba srsti
Srsť českého teriéra býva hustá, mäkká, vlnitá s hodvábnym leskom. Farba je kávovohnedá alebo sivomodrá, prípustné sú však aj sivé, žlté a biele fľaky, pričom základná farba musí prevládať vždy a tieto odznaky nesmú presahovať 20% plochy tela.
Povaha
Český teriér je pes poslušný, milý, smelý. Je to nenáročný psík, ktorý má aj vynikajúce poľovné vlastnosti . Medzi jeho dobré vlastnosti určite patrí aj jeho ľahká ovládateľnosť.
Spoločenská charakteristika
Český teriér je svojmu pánovi a jeho rodine príjemným spoločníkom. Ku známym ľuďom je priateľský, k cudzím ľuďom je nedôverčivý a ostražitý. Rovnako je to aj u zvierat.
Vzťah k deťom
Pokiaľ je pes dobre vychovaný nemá s deťmi žiadne zlé skúsenosti. K prejavom detí býva tolerantný. Deťom je nutné vysvetliť že pes je živá bytosť a podľa toho sa k nemu musia správať. Rovnako je nutné usmerňovať chovanie psa k deťom.
Výchova
Český teriér je ľahko ovládateľný pes a preto jeho výchova nie je až taká náročná. Ako každý iný pes potrebuje základný výcvik poslušnosti. Výcvik musí byť dôsledný, ale aj spravodlivý. Neprimerané tresty môžu nepriaznivo ovplyvniť psychiku psa.
Držanie
Toto plemeno je vhodné pre chov doma tak aj v koterci na záhrade. V byte potrebuje dostatočne veľký priestor s mäkkou podložkou, aby sa na ňom mohol pohodlne natiahnuť. Koterec na dedine by mal mať dobre izolovanú búdu s možnosťou výbehu. V koterci by pes nemal byť stále sám, berte ho často domov, na vychádzky a poľovačky.
Pracovné využitie
Český teriér je v dnešnej dobe často využívaný ako spoločník a poľovný pes. Ako poľovný pes sa využíva jednak pre úspešné brlohárenie na škodlivú zver a jednak aj pre prácu na povrchu.
Pohyb
Český teriér je obdivuhodne pohyblivý, odolný a vytrvalý. Pre udržanie kondície sú vhodné dlhé, pravidelné prechádzky. Možnosť voľného výbehu pod kontrolou.
Starostlivosť
Srsť českého teriéra sa niekoľko krát ročne upravuje strihaním. Treba však prihliadať na ročné obdobie alebo potrebnú ochranu psa pri práci. Český teriér sa prvý krát strihá vo veku troch, štyroch mesiacov. Môžeme strihať obyčajnými nožnicami, schodíky, ktoré tým vzniknú vhodne ovplyvnia žiadúce zvlnenie novej srsti. Strihať začíname od konca chvosta a prechádzame postupne po chrbte, bokoch smerom k hlave. Chvost a okolie zadku sa ostrihajú nakrátko. V pôvodnej dĺžke ostáva srsť na nohách a na spodku chvosta. Ostriháme ju len vtedy, keď je veľmi dlhá. Srsť na bruchu sa upravuje tak aby telo psa malo valcovitý tvar. Hrdlo, hruď a takisto celá hlava a tiež ušnice sa ostrihajú nakrátko. Na hlave sa necháva pomerne dlhé obočie, na čeľusti a sánke zostávajú fúzy. České teriéry majú po ostrihaní už svetlejšiu farbu. Na zimu alebo za chladnejšieho počasia sa im môže nechať dlhšia srsť. Je možné strihať psa aj strihacím strojčekom na psy. Strojčekom sa však musí strihať po srsti, t. j. od hlavy ku chvostu. Čím je pes starší tým je vlnitosť a štruktúra srsti lepšia. Starostlivosť o srsť tiež spočíva v pravidelnom česaní kovovým hrebeňom. Zvýšenú pozornosť je nutné venovať srsti v období lienenia. Psa nie je nutné často kúpať, bežné znečistenie je možné odstrániť vlhkou handričkou. Pokiaľ je však nutné kúpanie, je vhodné použiť prípravky určené pre starostlivosť o srsť psa. Pravidlom by sa tiež mala stať pravidelná kontrola chrupu, vo veterinárnych ordináciách sú k dostatiu prípravky k čisteniu chrupu, preto navyknite k tomuto úkonu psa už vo veku šteňaťa. Kontrolujte tiež zvukovod, musí byť čistý, v prípade potreby uši vyčistite za pomoci špeciálneho prípravku alebo klasickým spôsobom. Pazúriky psa udržujte krátke a čisté.
Strážne využitie
Český teriér je aktívny, primerane ostrý a mocný. V boji so škodlivou zverou je tvrdý a húževnatý, nikdy však nezaútočí bezhlavo. Vyznačuje sa aj ako smelý a dobrý strážny pes.
Najčastejšie nemoci
Podhryz, predhryz, príliš veľké alebo vypuklé oči, entrópium alebo ektrópium mihalníc.
Príprava na výstavu
Pokiaľ chcete svojho psa vystavovať, spojte sa s niektorým klubom chovateľov českého teriéra a staňte sa jeho členom. Predtým než pôjdete prvý krát na výstavu so svojim psom. Skúste navštíviť inú výstavu ako pozorovateľ, aby si pes privykol ruchu výstavy. Psa musíte naučiť stáť vo výstavnom postoji, v ňom sa ukazujú všetky jeho prednosti. Dobre predvedený pes má lepšie šance na umiestnenie, než krásny pes, ktorého pán nevie predviesť tak, aby vynikli jeho prednosti. Preto je nutné už od ranného veku cvičiť výstavný postoj a dokonalú chôdzu na vodítku. Pes musí byť tiež pripravený na dotyk cudzej osoby. Rozhodca pozoruje stavbu tela psa, pozerá zuby a skus, samcom tiež semenníky.
Výživa šteňaťa
Základom zdravého vývoja je zdravá výživa a rozumné stravovacie návyky. Šteňa potrebuje ku svojmu rastu množstvo živín. V špecializovaných obchodoch je možné zakúpiť kvalitné kompletné krmivo pre šteňatá, ktoré zaistí vášmu psovi dostatočný prísun všetkých potrebných živín, plus vitamíny a minerálne látky.
Výživa dospelého psa
Strava má vplyv na kondíciu psa, na jeho zdravotný stav a kvalitu srsti. Pracovne a pohybovo vyťažený pes vyžaduje stravu energeticky výdatnejšiu než pes, ktorý nemá pohybu príliš a energeticky výdatná strava by mohla prispieť k jeho nadváhe.
Výživa starého psa
Starší pes sa menej pohybuje a častejšie a viac spí, preto krmivo pre aktívne dospelé psy nie je vhodné podávať, z dôvodu pribúdania na váhe. Na stravu pre seniorov je potrebné prechádzať pozvoľna a psovi môžeme podávať potravu častejšie a v malých dávkach, ktorá mu lepšie trávi.
Dôvetok pre budúcich majiteľov
Tento malý, pôvabný, elegantný a čulý teriér vám isto spríjemní váš život. A stane sa vám verným a príjemným spoločníkom.

Lakelandský teriér







Celkový vzhľad: rezký, šikovný, dobre vyvážený a kompaktný.  
Povaha a správanie: veselý, smelý, s prenikavým výrazom, bystrý v pohyboch, napätý a plný očakávania. Smelý, priateľský a sebavedomý.
Hlava: vyvážená. Dĺžka papule nesmie byť väčšia ako dĺžka od čelového sklonu po výbežok medzitemennej kosti.
Temeno: lebka plochá a ušľachtilo rezaná.
Ňucháč: čierny, okrem pečeňovohnedých jedincov, ktoré majú ňucháč pečeňovohnedý.
Papuľa: silná, ale nie príliš dlhá.
Čeľuste a chrup: čeľuste silné, silné zuby s perfektným, pravidelným a úplným nožnicovým zhryzom, horný rad rezákov bez medzery prekrýva spodný a zuby sú postavené kolmo na čeľusť.
Oči: tmavé alebo orieškovohnedé. Šikmé oči sú nežiaduce.
Uši: primerane malé, v tvare V, pozorne nesené. Nasadené nie príliš vysoko alebo nízko.
Krk: dlhý, ľahko vyklenutý, bez laloka.
Chrbát: silný, primerane krátky.
Bedrá: dobre zviazané.
Hrudník: skôr úzky.
Chvost: obyčajne skrátený.
Skrátený: dobre nasadený, veselo nesený, ale nie stočený nad chrbtom alebo skrútený.
Neskrátený: dobre nasadený, veselo nesený, ale nie stočený nad chrbtom alebo skrútený, harmonický s celkovým vzhľadom psa
Končatiny
Predné končatiny: rovné, so silnými kosťami.
Lopatky: šikmo dozadu položené.
Zadné končatiny: silné a svalnaté.
Stehná: dlhé a silné.
Kolená: dobre zauhlené.
Päty: nízko umiestnené.
Podpätia: rovné.
Labky: malé, pevné, okrúhle s pevnými vankúšikmi.
Pohyb: predné a zadné končatiny sa pohybujú rovnobežne a priamo vpred. Lakte sa pohybujú voľne a rovnobežne s bokmi tela, kolená nevtáča ani nevytáča. Dobrý záber dodávajú pružné zadné končatiny.
Osrstenie:
Srsť: hustá, drsná, odolná voči počasiu, s hustou podsadou.
Farba: čierna s pálením, modrá s pálením, červená, pšeničná, červenosivá, pečeňovohnedá, modrá alebo čierna. Malé biele znaky na labkách alebo na hrudi sú nežiaduce, ale prípustné. Mahagónova farba a tmavé pálenie sú netypické.
Veľkosť a hmotnosť:
Výška v kohútiku: do 37 cm.
Priemerná hmotnosť: psy 7.7 kg, sučky 6.8 kg.
Chyby: každá odchýlka od uvedených bodov sa má pokladať za chybu, ktorej hodnotenie je v presnom pomere k stupňu odchýlky. Žiadna chyba ale nesmie ovplyvňovať zdravotný stav a pohodu psa.

Kólia Dlhostrstá






HISTORIA:Dlhosrstá kolia pochádza zo Škotska a pomenovanie pravdepodobne nesie po miestnom type čiernej ovce známej ako colley.Za svoju popularitu vdačí kráľovnej Viktorii,ktorá navštívila statok pri Balmorale a tieto príťažlivé psy ju tak očarili,že si ich pár odviezla do svojho zámku.Toto veľmi populárne plemeno je takisto hlavnou predstaviteľkou v obľúbenom filmovom seriále Lassie sa vracia.
CHARAKTERISTIKA:Tento tvrdo pracujúci ovčiarsky pes patrí medzi najpopulárnejšie plemená na svete.Je to svedomité stvorenie s nesmiernou inteligenciou.Kolia je vynikajúcim a učenlivým spoločníkom a zároveň aj dobre ovládeteľným psom.Jej srsť však vyžaduje každodenné kefovanie a starostlivosť.Plemeno neprejavuje žiadnu nervozitu či agresivitu,je to dobromyseľný a priateľský tvor plný energie.

VZHLAD:Výška by mala dosahovať od 51-61cm.
Požadovaná hmotnosť je od 18-30kg.
Farebné variácie sú trojfarebná,sobolia/biela a modrá/mramorová
Iné názvy pre toto plemeno sú škotsky dlhosrstý ovčiak alebo Rough collie.

Dlhosrstá kolia patrí do FCI skupiny 1,pastierske psy.